Reisverslag over Kioto, Japan: Hoe ik mijn rust vond in een toeristische stad

In mijn eerste reisverslag vertel ik over Kioto Japan. Een beetje gek misschien, omdat ik eerst een week lang in Tokio heb gereisd. Mocht je daar nieuwsgierig naar zijn, houd dan vooral mijn blog in de gaten. Ik zal hier namelijk wat artikeltjes over gaan schrijven. Voor nu lees je in dit reisverslag over hoe ik mijn rust vond in Kioto.

Reisverslag: Kioto 27 Maart 2017

Op zoek naar het traditionele Japan, dat was mijn plan na een geweldige week in Tokio. Ik vertrok met de bus vanuit Tokio naar Osaka, een lange reis van zo’n 10 uurtjes rijden. De busreis zelf was erg aangenaam. Echter was ik wel blij toen ik in de avond eindelijk aankwam in Osaka. Ik koos voor Osaka omdat Kioto een stuk duurder was, vanwege het populaire bloesemseizoen wat gaande is op dit moment. Vanuit Osaka ben je met een snel metro ritje van 50 minuten, voor een klein prijsje van nog geen 500 yen in hartje Kioto. Kioto zelf voelt erg warm aan, alsof het een dorpje is waar je bent opgegroeid. De mensen zijn er vriendelijk en het leven gaat er net een standje langzamer dan het leven in het bruisende Tokio.

Kioto

Boeddhisme en Shinto geloof

Kioto staat bekend om de vele Shrines en Tempels. In Japan hebben ze twee grote geloofsgroepen: boeddhisme en het shinto geloof. De boeddhisme hebben de tempels als gebedsplaats. Deze tempels kun je herkennen door de boeddha beelden en de aanwezigheid van wierook stokjes bij de ingang. Het Shinto geloof heeft shrines en deze kun je herkennen door een reinigingsplek voor je handen en gezicht, wat je kunt gebruiken voordat je een gebed gaat doen. Ook moet je eerst onder een zogenaamde torii gate lopen, voordat je bij de shrine uitkomt. Het bijzondere aan Japan is dat deze geloven mooi hand in hand gaan met elkaar.

Kyoto

Fushimi Inari Taisha

Vol goede hoop bezocht in de eerste Shrines, genaamd Fushimi Inari Taisha. Fushimi Inari Taisha is beter bekend als een van de meest iconische beelden van Kioto (de rij rode torii poorten die een mooi pad volgen) samen met het bamboe bos. Ik hoopte een mooie foto te maken van deze honderden Tori gates die samen een mooi pad vormen, maar dit beeld werd helaas gruwelijk verstoord door het grote aantal toeristen dat er rond liep. Het was nog erger dan Disneyland. Tot overmaat van ramp was ik ook nog eens mijn sd kaart vergeten waardoor ik 3 kwartier kwijt was met het zoeken naar een winkel die sd kaartjes verkocht. Ik heb toch een paar plaatjes kunnen schieten, maar blij werd ik er niet van. Tijd om snel door te gaan naar mijn volgende halte.

Kioto reisverslag

Geisha’s proberen te spotten in Gion

De stop die volgde was het bekende Gion gebied. Ook hier werd ik overrompeld door grote groepen toeristen en meisjes verkleed in kimono’s. Dit laatste is niet erg ongewoon in Kyoto. Het is een heuse trend om in een mooie traditionele jurk op de foto te gaan met alle straatjes en gebouwtjes die er zijn. Heel even twijfelde ik of ik ook zo’n jurk zou aantrekken, maar ik heb dat idee uitgesteld tot de zomervakantie. In de zomervakantie ga ik samen met mijn vriend door Japan reizen, en het zou zonde zijn om nu al alle belevenissen gedaan te hebben. Een kimono huren kan voor ongeveer 30 euro per dag voor wat ik heb gezien, maar je kan er natuurlijk ook zelf eentje kopen. Terugkomend op het Gion gebied, toeristisch, traditioneel, geen originele geisha’s gezien, veel restaurantjes en je rustige wandeling wordt om de minuut verstoord door auto’s die door de straat proberen te rijden. Zover nog geen succes.

Kyoto reisverslag

Ik heb het helemaal gehad met alle mensen om mij heen en begin medelijden te krijgen met de lokale bevolking. Ik besluit om een van de zijstraatjes in te duiken en te verdwalen. Dit bleek een uitstekend idee te zijn want al snel kom ik langs de mooiste gebouwen en tuinen. In alle rust kon ik genieten van de mooie architectonische kunstwerken en de rust, heerlijk! Dit is hoe Kyoto moet voelen voor de mensen als het geen hoogseizoen is. Ik kom onder andere langs Maruyama Park. Na een korte pauze besluit ik om door te lopen naar mijn volgende bestemming: een mooie ‘zen’ tuin. Het bezoeken van een ‘zen’ tuin stond op mijn ‘Japan to do list’ en ik vond Kioto wel een geschikte plek om dit te doen.Het was zo’n half uurtje lopen, gezien het openbaar vervoer van Kyoto niet zo goed alle plekken bereikt, moet je redelijk wat dingen te voet doen. Niet erg, want de zon scheen!

Kioto tuin

De geheimzinnige zen tuin

Ik heb die plek uiteindelijk nooit gevonden. Ik vond dat helemaal niet erg want onderweg kwam ik langs allerlei andere adembenemende plekken. Een plek in het bijzonder trok erg mijn aandacht en ik besloot om voor 500 yen een ticket te kopen. Het was een gebouw wat behoorde aan leden van de keizerlijke familie. Je kon door verschillende traditionele huizen lopen en de bijbehorende tuin bezichtigen. Voordat ik deze tuin bezocht, had ik altijd een beetje een gek beeld over hoe mensen hun rust konden vinden in een mooie tuin. Maar dit idee verdween al snel toen ik de tuin zag die bij dit gebouw hoorde. Deze tuin was voor mij al de ultieme zen tuin, dus wat dat betreft kan ik die wel gewoon van mijn lijstje afstrepen. Wat een prachtige bomen, bloemen, een waterval, boeddha beeldjes heb ik gezien… ik raakte niet uitgekeken. Helaas was ik zo aan het wegdromen dat ik helemaal vergat wat de naam was van de plek. Ik heb het proberen op te zoeken voor jullie, maar zelfs daar kwam ik niet veel wijzer uit. Sorry! Hier boven alsnog een foto om jullie een ideetje te geven. De tuin was aan de kleine kant, dus voor een volgende keer ben ik zeker benieuwd naar de andere zen tuinen die Kioto heeft.

Kioto zen

Al snel begon het tijd te worden om weer richting huis te gaan. Onderweg spotte ik nog deze bijzondere vogel, die je ziet op de foto hierboven. Ik at nog een Japanse snack genaamd dango, gemaakt van rijst meel en verkende nog een beetje van de stad. Want naast alle bijzondere tempels, shrines en tuinen heeft Kioto natuurlijk ook nog gewoon een binnenstad. Ik vond het een bijzondere plek om mee te maken!